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From the Office of
the Registrar of Banks

C6/2014

2014-06-02
To: All banks, controlling companies, branches of foreign institutions, eligible
institutions and auditors of banks or controlling companies

Circular 6/2014 issued in terms of section 6(4) of the Banks Act, No. 1994 of
1990

Interpretation of specified conditions for the issuing of instruments or shares
which rank as additional tier 1 capital and tier 2 capital

Executive summary

The Office of the Registrar of Banks (this Office) hereby informs all relevant
persons of the interpretation of the definition of ‘associated’, as set out in
regulations 38(13)(b)(iv)(E) and 38(14)(a)(iv)(F) of the Regulations relating to
Banks (the Regulations), in order to clarify who may hold or acquire
instruments or shares which rank as additional tier 1 or tier 2 capital.

1. Introduction

1.1 In terms of regulations 38(13)(b)(iv)(E) and 38(14)(a)(iv)(F) of the
Regulations, instruments or shares which rank as additional tier 1 capital and
tier 2 capital respectively shall not be held or acquired by the bank or any
person related to or associated with the bank or over which the bank
exercises or may exercise control or significant influence.

2. Interpretation of ‘associated’ in the context of regulations
38(13)(b)(iv)(E) and 38(14)(a)(iv)(F) of the Regulations

2.1 In the context of regulations 38(13)(b)(iv)(E) and 38(14)(a)(iv)(F) of the
Regulations only, ‘associated’ relates to the relevant bank or controlling
company or a related party over which the bank and/or controlling company
exercises or may exercise control or significant influence. The term therefore
excludes a shareholder of the bank or controlling company itself; as the bank
or controlling company has no control or significant influence over such a

shareholder.
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3. Acknowledgement of receipt

Two additional copies of this circular are enclosed for the use of your
institution’s independent auditors. The attached acknowledgement of receipt,
duly completed and signed by both the chief executive officer and the said
auditors, must be returned to this Office at the earliest convenience of the
aforementioned signatories.

Yours sincerely

René van Wyk
Registrar of Banks

The Previous circular issued was Banks Act Circular 5/2014, dated 14 April 2014



